Rumah > Penyelesaian > Kandungan

Pengaruh pada CMM disebabkan oleh Bar pengukur dan bola

Nano (Xi'an) Metrologi Co., Ltd | Updated: Dec 05, 2016
Source:

Pengukur bar dan bola adalah bahagian-bahagian penting yang menghubungkantiga menyelaras Mesin pengukurpenderia dan permukaan kerja-piece. Jika memilih tidak sesuai pengukur bar dan bola bagi tugasan pengukuran tertentu, ia boleh membawa kepada ketidaktentuan keputusan pengukuran dan ketidakseragaman dalam. Untuk mencapai pengoptimuman CMM precision, dengan pilihan bar pengukur dan bola mestilah difikirkan dengan teliti.

1. roudness bola pengukur

Bebola pengukur CMM kebanyakan mengamalkan ruby sintetik. Ralat roundness yang boleh membawa kepada kehilangan potensi ketepatan sehingga 10%. Ketepatan pembuatan tahap ruby bola adalah dengan menggunakan gred untuk menentukan, tahap bola pengukur bergantung kepada saudara dengan pelencongan maksimum sfera yang ideal. Dua tahap pengukur yang paling biasa digunakan adalah gred 5 dan 10 (ralat sphericity telah 0.13 um dan 0.25 um). Walaupun menggunakan gred 10 untuk menggantikan gred 5 boleh menyimpan beberapa kos, tetapi mungkin akan membahayakan 5:1 iaitu nisbah biasanya diterima CMM toleransi ketidakpastian dan bentuk.

2. bahan pengukur bola

Walaupun ruby adalah yang paling biasa digunakan bahan yang digunakan untuk mengukur bola, tetapi bahan-bahan lain mungkin lebih sesuai untukHubungi mengimbas. Dalam mengimbas pengukuran, mengukur bola slaid di sepanjang permukaan kerja-piece, ia akan membawa kepada lelasan. Dalam kes melampau, pendedahan jangka panjang boleh membawa kepada memakai daripada pengukur bola (pelelas Haus) atau bahan kerja-piece melekat di ball(adhesion) pengukur. Dalam kedua kes, akan menjejaskan mengukur roundness bola pengukur.

Dalammengimbas mengukurpermukaan sesetengah bahan seperti besi Tuang, Haus pelelas mungkin berlaku. Zarah-zarah kecil yang selebihnya mungkin akan menyebabkan sedikit calar pengukur bola dan permukaan kerja-piece untuk membentuk kapal terbang kecil pada bola pengukur. Pengukuran itu, zirconia bola yang mempunyai kekerasan yang tinggi adalah pilihan yang baik. Lekat pakai biasanya berlaku apabila bahan bola dan bahan kerja-piece yang mempunyai Afiniti kimia, yang biasanya terjadi bila menggunakan ruby bola untuk mengimbas aluminium kerja-piece. Aluminium yang agak lembut yang akan memindahkan dari kerja-piece untuk mengukur bola, yang akan menjana satu lapisan lapisan di the ball, dengan itu mengurangkan pengukur roundness dan ketepatan. Dalam kes ini, silikon nitride bola adalah pilihan yang lebih baik, kerana bahan dengan rintangan lelasan baik, jenis ini dan ada sebarang pertalian dari aluminium.

3. flexure Bar pengukur

Mengukur ketepatan mengurangkan dengan peningkatan panjang pengukur bar, jadi bar panjang pengukur tidak sesuai untuk mengukur semua ciri-ciri (pada kenyataannya, menggunakan kekejangan maksimum, tempoh sesingkat mungkin pengukur bar adalah perkara yang betul untuk melakukan).

Walaupun keluli amat sesuai untuk membuat beberapa bar pengukur yang pendek, tetapi aloi yang keras adalah bahan terbaik untuk membuat bar pengukur. Walau bagaimanapun, oleh kerana ketumpatan aloi yang keras adalah besar, maka ia tidak boleh digunakan untuk bar panjang pengukur. Bar pengukur seramik boleh biasanya digunakan untuk tugas pengukur untuk meminta ketegaran baik mahupun keringanannya. Selain itu, karbon fiber yang biasanya boleh digunakan untuk membuat bar panjang pengukur.

4. kestabilan haba

Turun naik suhu boleh menyebabkan banyak CMM ralat. Untuk memilih sambungan sesuai mengukur bar bahan, boleh mendapatkan kestabilan yang lebih baik di bawah keadaan yangperubahan alam sekitar, dan menyediakan konsistensi lebih baik keputusan pengukuran.


Sila maklumkan kepada kami jika ada soalan atau nasihat

E-mel:Overseas@CMM-nano.com

Siasatan
Your comments are welcome!
For more information about our brand and products, please feel free to contact us!
Please enter your email address:
Hubungi kami
Address: No.55, Gongye No.2 Road, Xi'an National Aerospace Awam Base, Xi'an City, Provinsi Shaanxi, China
Tel: +862981538937
Fax: +862989233633
E-mail: overseas@cmm-nano.com
Copyright © Nano (Xi'an) Metrology Sdn Bhd Semua Hak Cipta Terpelihara.